Vragen of opmerkingen? BEL 0522 - 47 10 29

Houtsoorten

HoutNed.nl gebruikt alleen de beste soorten haardhout.

De volgende soorten kunt u bij HoutNed.nl bestellen:

Eiken-, Beuken-, Essen en Berkenhout.

Hieronder leest u over eigenschappen van haardhout.

De verschillen tussen haardhout van diverse boomsoorten zijn gering, mits het hout goed droog is. De thermische waarde van 100% droog hout varieert van 5,1 kWh/kg voor eik tot 5,3 kWh/ kg voor een berk.

Welk hout u ook kiest, het moet goed droog zijn. Vochtig hout geeft veel minder warmte: een groot deel van de energie wordt uitsluitend gebruikt voor verdamping van het water. Groen, vers gekapt hout kan tot 50% vocht bevatten. 20% vocht is een maximum, -12 tot 15% is beter. De thermische waarde van hout bij 15% vocht bedraagt ongeveer 4,1 kWh/ kg. Het goed drogen van hout is erg belangrijk.

De haardhout eigenschappen van de verschillende houtsoorten zijn verschillend. Dat wil zeggen dat bij sommige houtsoorten meer hout gebruikt moet worden dan bij andere houtsoorten, om eenzelfde warmtehoeveelheid te krijgen.

Eigenschappen per houtsoort :

Eikenhout is uitstekend haardhout, het heeft een zeer hoge calorische brandwaarde. Eikenhout is een harde houtsoort. Het brand traag en heeft een warme vlam met weinig rook. Eikenhout moet over algemeen 2 tot 3 jaar drogen. Houtned levert eikenhout ook kamergedroogd, dus dit is direct stookbaar.

Beukenhout is een goed aanbevolen houtsoort. Het hout brandt traag, en heeft een hoog warmtegevend vermogen.
Beukenhout is een harde houtsoort. Kamergedroogd beukenhout is direct en makkelijk stookbaar.

Essenhout is een schone, taaie, harde houtsoort. Het brand traag en geeft veel warme af met een mooi vlammenspel.

Berkenhout is een minder harde houtsoort. Doordat het een lichtere houtsoort is geeft het ook veel warmte af in een korte tijd. Berkenhout is ideaal hout om de kachel mee aan te maken, en geeft een mooi vlammenspel.

Elzenhout is een zachtere houtsoort die niet duurzaam is. Het heeft een opvallende oranje-rode kleur. Deze houtsoort geeft snel zijn warmte af, doordat het een snellere verbranding heeft. Het brand sneller dan beukenhout, eikenhout en essenhout. Het is wel geschikt voor in de speksteenkachel.

Andere zachte loofbomen
Linde, wilg en populier zijn zachte houtsoorten, branden snel en geven weinig warmte af. Zijn niet sterk en niet duurzaam.
Wilg en populier wordt gebruikt voor het maken van klompen en gereedschapsstelen.
Naaldbomen geven veel warmte, maar verbranden snel. De vlammen geven veel knetterende vonken af. De harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen.

Bij ons bent u ook aan het juiste adres voor het kopen van briketten.